Najlepsze rodzaje węgla opałowego

Jednymi z najdroższych, ale i przy okazji najlepszych rodzajów węgla opałowego są węgiel kostka, węgiel orzech oraz ekogroszek. Dlaczego pomimo wysokiej ceny ludzie chcą korzystać z wymienionych wyżej rodzajów węgla?

Węgiel orzech, kostka oraz ekogroszek są to rodzaje węgla kamiennego. Główną ich różnicą jest wielkość pojedynczego ziarna, a wspólne cechy to kaloryczność oraz zawartość węgla w węglu. Te dwie wielkości są ze sobą powiązane. Zawartość węgla w węglu można najłatwiej stwierdzić, sprawdzając ile popiołu zostaje w piecu po spaleniu danej ilości węgla. Im mniej popiołu tym lepiej, oznacza to mniej więcej tyle, że im mniej popiołu tym więcej pierwiastka węgla zawiera węgiel opałowy, a co za tym idzie jest bardziej kaloryczny.

Jakie rozmiary maja poszczególne rozmiary węgla?

Węgiel kostka: jest „najgrubszy” z pośród wszystkich rodzajów węgla kamiennego. Serednica ziaren waha się od 65-200 mm (6,5-20 cm).

Węgiel orzech: drugi co do grubości ziarna. Dzieli się ponadto na dwie odmiany, węgiel orzech drobny oraz gruby. Drobny ma ziarnistość 40-80 mm (4-8 cm), a drobny 25-50 mm (2,5-5 cm).

Węgiel groszek: zwany również ekogroszkiem jest najdrobniejszy. Ziarna mają wymiar 8-35 mm (0,8-3,5 cm). Groszek ma również inną dobrą cechę. Groszek powstaje w wyniku dobielenia grubszych frakcji węgla. W trakcie tego procesu, dochodzi do uwolnienia i odsiania wielu zanieczyszczeń, co sprawia że jego kaloryczność wzrasta jeszcze bardziej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *